juni 18, 2021 3 min läsning

Chipping — mjukt vs hårt stål

Att du har en kniv med hårt stål betyder inte nödvändigtvis att det kan fungera som vilket verktyg som helst, eller att den aldrig kan gå sönder om du missköter den. I det här blogginlägget tänkte vi förklara skillnaderna mellan mjukt och hårt stål, vad för karaktär de olika stålen har och hur de enkelt fixar en flisning på egen hand.

 

Vad är skillnaden mellan mjukt och hårt stål?

Först och främst måste vi skilja på mjukt och hårt stål eftersom de två reagerar väldigt olika på yttre kraft och våld som är för brutalt mot eggen och knivbladet.

Ett mjukare stål reagerar genom att formas och böjas om det utsätts för för mycket kraft. Hårt stål däremot kommer att reagera med flisning, vilket innebär att en liten flis går av på knivbladet eftersom styrkan i stålet gör att bladet inte böjer sig. Detta är en negativ aspekt av hårt stål - det är inte lika flexibelt som mjukt stål. 

 

 

Men en viktig sak att ta med sig är att, oavsett stålets hårdhet så kommer bladets kant att skadas om du missbrukar det. Det kommer antingen böjas eller flisas beroende på stålets styrka och hårdhet. Det enkla svaret på skillnaden mellan mjukt och hårt stål är att: med mjukt stål får du en deformation på bladet och med hårt stål lossnar ett liten flis.

Det är naturligtvis frustrerande att se att eggen på din kniv har fått en flis. Flisning, eller chipping som det kallas på engelska, betyder inte att din kniv har ett tillverkningsfel. Låt oss förklara varför en sådan flisa kan uppstå och hur du enkelt kan fixa det på egen hand.

 

Varför får knivbladet en flisa?

Varför ditt knivblad får en flisa kan vara på grund av många skäl. Det kan till exempel uppstå när du misshandlar bladet, eller om du skär i något som är för brutalt och hårt mot bladets egg. Chipping, eller flisning, kan hända med alla knivar som är tillverkade av hårt stål och beror på naturliga egenskaper och reaktioner hos materialet.

För att kunna fixa en flisning måste du slipa till en ny kant, precis som du skulle göra med alla typer av knivar som har fått en skadad kant. Om du inte är säker på hur du gör kan du se och ta del av vår guide här. Du kan även skicka din kniv till oss på Roselli för slipning och underhåll.

 

Vilket stål är bättre?

Det finns för och nackdelar med både hårt och mjukt stål, så vilken kniv som passar dig bäst är något du måste fundera och överväga mot vad syftet med din kniv är. Kom bara ihåg att du måste kompromissa mellan de olika egenskaperna beroende på vilken typ av kniv du väljer.

Så vilken kniv ska du använda för vilket ändamål? En Roselli UHC (Ultra High Carbon) stålkniv är tillverkad av ett mycket hårt stål (som mäter cirka 66 HRC) vilket ger kniven fördelen av en längre kant-retention, en kant som är skarpare än ett genomsnittligt kolstålsblad. Detta innebär att våra UHC (Ultra High Carbon) stålknivar inte behöver slipas lika ofta som en kniv med ett mjukare stålblad.

Men — om du vet att du kommer att använda din kniv mot hårda material bör du kanske överväga att inte välja en kniv med UHC (Ultra High Carbon) stål. Det kan vara bättre för dig att i det fallet välja en kniv ur vår kolstålsserie istället, som har ett mjukare och mer flexibelt blad. Den negativa aspekten av detta är däremot att du missar att ha en av de vassaste knivarna som finns, en Roselli kniv av vårt egentillverkade UHC (Ultra High Carbon) stål.

 

 

Tillbaka till Roselli bloggen