Pär Hamnes

Höga Kusten, Sverige

Mitt namn är Pär och jag är 36 år gammal. Jag bor uppe i Höga Kusten, som är känt för sin vackra natur och oändliga vandringsleder. Jag arbetar som fotograf och terapeut, och nyligen påbörjade även min resa mot att bli naturguide. Passionen för utomhuslivet kom till mig när jag insåg hur naturen kan läka, på sätt som många annars missar. Jag är en person som alltid är full av energi och kreativitet, vilket är perfekt enligt mitt sätt att leva.

Aktiviteter

Fotograf, Naturguide & Äventyrare

Social Media

Q&A with Pär

Vad är viktigt för dig?

Min nyfikenhet på livet, som håller mig motiverad att gå vidare och utforska nya sätt att leva. Det viktigaste för mig, är däremot att vara tacksam för det man redan har. Är man det, då tror jag att man verkligen är i hamn.

Vad är det mest vågade du gjort?

Det måste nog vara när min son var ungefär 1 år gammal, och jag slutade på jobbet, sålde vår lägenhet och flyttade 250 km norrut till Höga Kusten. Vi flyttade utan att ha ett jobb, kontaktnätverk eller vardaglig trygghet i bekanta saker. Vi visste bara att det kändes som hemma, och jag var tvungen att nästan intala mig själv att det var rätt sak att göra. Ibland måste man ta vissa risker för att komma dit man vill.

Om du bara kunde äta en maträtt för resten av livet, vad hade det varit?

Hahah, jag har faktiskt tänkt på det många gånger och det självklara svaret blir smörgåsen! På så sätt tror jag att jag lurar systemet, eftersom det finns hundra olika sätt att göra en smörgås på.

Förutom nödvändigheter, vad för sak kan du inte leva utan?

Min hund följer alltid med mig, vart jag än går. Men jag vet inte om jag skulle vilja kalla henne en sak haha. Jag kan inte komma på någonting speciellt, och jag tror att det är en bra sak, att inte vara alltför bunden till saker.

3 tips från Pär

1. Gör det inte för svårt för dig själv och ha kul. Om det inte är roligt är det inte värt det, livet är begränsat så försök att njuta av det.

2. Gör din egen grej och lyssna till din magkänsla.

3. Och var snäll, det är det bästa rådet jag har att dela med mig av, var alltid snäll.

Vad är din relation till naturen?

Jag har varit omgiven av naturen sedan jag var ett barn. Min pappa är från Norge och kulturen han hade med sig var att alltid vara uppe i bergen, och att utforska sin omgivning i alla årstider. Numera är det nästan som om jag måste vara ute i naturen för att kunna landa och hålla mig på jorden, det får mig att känna mig lugn och trygg.