juni 18, 2021 2 min läsning

Mjukt vs hårt stål: vad är chipping?

I det här blogginlägget förklarar vi skillnaderna mellan mjukt och hårt stål och vad för karaktär de olika stålen har. Du kan även läsa om vad chipping är och hur du enkelt åtgärdar en chipping/flisning på egen hand.

 

Vad är skillnaden mellan mjukt och hårt stål?

Mjukt stål — vårt standard kolstål
Vårt standard kolstål som innehåller 0,8% kol är det vi här kallar för mjukt stål eftersom det innehåller en lägre procent kolhalt än vårt hårdare UHC stål. Ett mjukare stål reagerar genom att deformeras om det utsätts för motstånd som är för brutalt mot knivens egg.

 

Hårt stål — vårt UHC kolstål
Vårt UHC (Ultra High Carbon) stål innehåller 1,8 - 2,0 % kol och är det vi här kallar för hårt stål. Rosellis UHC stål anses väldigt hårt och våra knivblad mäter höga 62-63 HRC. Denna styrka möjliggör en extrem skärpa och en egg som förblir vass under mycket lång tid, längre än något annat traditionellt kolstålsblad. 

 

När ett hårt stål utsätts för ett motstånd som är för brutalt mot knivens egg så kan en skada uppstå och en flisa lossnar. Detta är vad som kallas chipping/flisning och uppstår då hårdheten i stålet gör att bladet inte kan deformeras.

 

  

Vad är chipping?

Chipping/flisning beror inte på ett material- eller produktionsfel, även om det kan se ut så. Flisning är en del av stålets naturliga egenskaper. Under användning kommer knivens egg utsättas för påfrestningar som på ett eller annat sätt, under årens gång, skadar eller påverkar knivens egg. För att åtgärda en chipping/flisning måste du slipa till en ny egg. Om du inte är säker på hur du gör kan du läsa mer och se vår Care & Repair guide. Du kan även skicka din kniv till oss för kostnadsfri slipning.

 

Chipping på Rosellis UHC stålskniv med handtag av mörk masurbjörk

Vilket stål ska jag välja?

Det finns för och nackdelar med både hårt och mjukt stål, så vilket stål ska du välja? Våra UHC-stålsknivar (hårt stål med hög kolhalt) har en egg som håller sig skarpare längre, vilket innebär att de inte behöver slipas lika ofta som en kniv av mjukare stål. Våra UHC-knivar lämpar sig extremt bra för att flå, tälja eller andra användningsområden där knivens skärpa är av central betydelse. 

 

Om du däremot vet att du kommer att behöva utsätta din kniv för ett tuffare  motstånd rekommenderar vi att du väljer en kniv ur vår standard kolståls kollektion då de är mer förlåtande och enkla att åtgärda på egen hand om en skada på knivens egg skulle komma att ske. 

 

Tillbaka till Roselli bloggen