november 01, 2021 4 min läsning

Hösten är här — gör dig redo!

Vädret ute börjar bli kyligare men den här tiden på året är fortfarande perfekt för att spendera tid utomhus. Inte bara på grund av höstsäsongens vackra färger, eller ”ruska” som vi kallar det i Finland. Naturen och landskapet som är målade i röda, bruna och gula nyanser. För att få ut det mesta av vad hösten har att erbjuda, se till att du är helt förberedd för alla olika slags utomhusaktiviteter. Här kommer några snabba tips och råd från oss!

Campa i höst

Funderar du på att campa under stjärnorna? Låt dig inte skrämmas av den svala temperaturen, det finns fortfarande möjlighet att njuta av naturen. Se bara till att vara förberedd, oavsett om du är en erfaren bushcrafter eller nybörjare på camping finns det några saker att tänka på.

Bushcraft nivå — En bra regel att komma ihåg är att ta med sig de fem C:na för överlevnad som experten Dave Canterbury uppfann. De fem C:na är cutting tools (skärverktyg), cover(skydd), combustion (förbränning), container(behållare) and cordages(rep). Alla som försöker sig på bushcraft bör ha kunskap om hur man skaffar eld, vatten, skydd och mat. Detta gäller även vanlig camping.

Nybörjarnivå — Att komma bort från storstaden och istället komma ut i naturen är verkligen uppfriskande för både sinne, kropp och själ. Men du är faktiskt ute i vildmarken, så se till att du åtminstone är beredd på oväntade utmaningar. Därför är det viktigt att du packar rätt saker. Nedan hittar du en lista över vad vi rekommenderar dig att ta med när du ska campa:

  • Tält
  • Kläder efter väder (regn, sol, vind och kyla)
  • Kniv, fickkniv och eller mindre yxa om du kan bära
  • Sovsäck och liggunderlag
  • Stormkök, mugg, tändstickor, bestick.
  • Vatten, mat, snacks (nötter, torkat frukt osv)
  • Ficklampa, batterier, power bank
  • Första hjälpen-kit

 

 
Rosellis handgjorda friluftsyxa med handtag av ljus masurbjörk liggandes i ryggsäck

Anordna en BBQ

Vad är en tidig höst utan en grillning med vänner eller familj? Att laga mat är hjärtat i den finska utomhus kulturen. Med våra köksknivar av både kolstål och UHC (Ultra High Carbon) stål är du beredd att servera en måltid som dina gäster sent kommer att glömma. Båda stålkvaliteterna är perfekta för skärning, malning och huggning.

Så vad ska man tillaga i höst? Vi föreslår att du lagar en måltid av din egen skörd. Gå på bärplockning och servera färska blåbär till efterrätten. Fiska efter din egen fisk i din lokala sjö, som du senare grillar över den öppna elden. Denna tid på året kan du också pröva din lycka och gå på skattjakt efter svamp! Du och dina gäster kommer att uppskatta maten på ett helt annat sätt när du vet var maten kommer ifrån.

Sägnen säger att vi finländare älskar vår potatis, precis som svenskarna, så bli inte förvånad när vi också föreslår att du serverar en stor skål med kokt potatis med lite färsk dill och smör. Men om du vill äta något mindre nordiskt kan du alltid servera en klassisk ostburgare. På vår Youtube kanal visar kocken Christer Karlsson, som äger en grillrestaurang uppe i Imnäs, hur du gör den perfekta hamburgaren!

 


Utforska olika vandrarleder

Hösten är perfekt för långa vandringar på grund av svalare temperatur och myggor som försvinner. Få ut det mesta av hösten genom att upptäcka olika stigar och natur där du bor. Inget rensar tankarna bättre än att vandra bara för nöjes skull. Passa på att njuta av det spektakulära landskapet och upptäcka historiska miljöer. Ta bara på dig rejäla promenadskor, förbered din ryggsäck och gå ut!

Men tänk till! Vanligtvis packar vi ​​saker vi egentligen inte behöver, och även om det är bra att vara fullt förberedd för olika situationer, kan du kanske skala ner på utrustningen i din ryggsäck. Ett smart trick är att testa din packning på en kortare sträcka innan du ger dig ut i flera dagar. På så sätt kommer du att märka vilka redskap eller föremål du faktiskt använder och behöver i längden.

Det bästa med vandring är att det finns korta dagsrutter eller flera dagars långa leder att välja emellan, vilket gör vandring till en bra höstaktivitet för både nybörjare och erfarna människor. Så det finns ingen anledning att inte prova på att vandra minst en gång i höst. Ta dig tid att utforska din närliggande skog!

 

 

Harmoniskt morgonfiske

Det finns inget som en tidig höstmorgon vid sjön. När det enda du hör är kvittrande fåglar, den kyliga vinden som går genom träden och det dova ljudet av vågor som sköljer mot kusten. När du har fångat en fisk är det några saker du behöver tänka på, se till att förvara din fångst på en kall plats tills du är redo att förbereda den. Det första du behöver göra är att filea fisken, det vill säga att separera köttet från fisken, utan benen.

För att kunna göra det kan du använda vår lilla- eller stora fiskkniv. De är avsedda att hantera och filea fisk - men fungerar också bra till andra köksuppgifter. Vi tipsar också om att det är väldigt effektivt att använda en pincett för de minsta benen.

Har du några planer för hösten? Om du är ute i naturen med din Roselli, glöm inte att tagga #useyourroselli och visa oss dina höstäventyr på sociala medier.

 

Tillbaka till Roselli bloggen